Choroba Gravesa-Basedowa to zaburzenia kontroli układu immunologicznego. Powodują one powstawanie przeciwciał, które zwalczają struktury swojego organizmu.
Przez to powstaje zwiększone wydzielanie hormonów tarczycy. Jak żyć z taką chorobą? Jaka dieta może nam pomóc? O czym pamiętać?
Walka z chorobą Gravesa-Basedowa – Dieta to podstawa
Jeśli cierpimy na chorobę Gravesa-Basedowa, bardzo ważna jest dieta. Często dochodzi do eliminacji diety wysokoenergetycznej i ograniczenia spożycia tłuszczu. Nie zapominajmy o dostarczaniu organizmowi tłuszczy roślinnych. Oczywiście wiele zależy od konkretnego przypadku.
Większość osób chorych chudnie, jednak zdarzają się też takie osoby, które przybierają na wadze. W codziennej diecie zadbajmy o większą liczbę mniejszych posiłków, tak aby zabezpieczyć podaż witamin i zapotrzebowanie kaloryczne. Zwiększona kaloryczność jest wskazana wtedy, gdy praca tarczycy nie jest farmakologicznie uregulowana.
Tutaj więcej artykułów o zdrowym stylu życia: https://www.napowaznie.pl/.
Jaka dieta jest odpowiednia w chorobie Gravesa-Basedowa?
Postawmy na dobre źródła białka. Codzienny jadłospis może opierać się na rybach, jajach, chudym mięsie, produktach nabiałowych itp. Nie bez znaczenia są wartościowe tłuszcze, w większości roślinne.
Dobrym źródłem energii są węglowodany. Przy biegunkach wybierajmy węglowodany proste (jasne makarony, biały ryż, kasza, gotowane warzywa). Jeśli nie mamy takich problemów, możemy sięgać po węglowodany złożone, które są źródłem witamin i składników mineralnych. Faktem jest, że przy tym schorzeniu często występują problemy jelitowe. Z tego powodu dieta powinna bazować na spożyciu pełnowartościowych produktów i błonnika.
Dobrym wyborem jest lekkostrawne jedzenie, z ograniczenie ostrych przypraw i potraw smażonych. Wprowadzenie diety może poprawić komfort życia chorego.